onsdag 24 mars 2010

Marinerad fläskfilé med örtsås + Mintglass

Ett riktigt festrecept från Ann. Både huvudrätt och efterrätt. Jag får lite sommarkänsla av det, verkar riktigt gott! Tack så mycket för receptet Ann!

Marinerad fläskfile med örtsås
5 portioner

700 gr fläskfile eller fläskytterfile.
10 gr smör
salt
svartpeppar
0,4 dl balsamvinäger
0,7 dl olja
0,2 msk salt
0,2 tsk svartpeppar
40 gr soltorkade tomater
ca ½ kruka färsk basilika

Örtsås
2 äggulor
2 dl färska örter (hackade, t.ex. rosmarin, timjan, basilika)
(ev. 1-2 vitlöksklyftor)
ca. 2 msk fransk senap (25 ml)
salt
knivsudd kajennpeppar
2 dl olja

Putsa filéerna. Bryn i matfettet i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg dem i en långpanna/ugnsfast form. Stick i en kötttermometer i den tjockaste delen. Stek i ugnen, 225 gr, tills termometern visar 70 gr. Låt köttet kallna över natten i kylskåp.
Skiva köttet tunt, litet på snedden och lägg det på ett serveringsfat. Blanda vinäger, olja och kryddor. Strimla tomaterna och basilikan och blanda i dressingen. Skeda dressingen över köttet, täck med plastfolie och låt stå kallt till servering.

Blanda äggulor, örtor, ev. Skalade vitlökarsklyftor, senap, salt och peppar i en matberedare. Tillsätt oljan litet i taget medans maskinen går och kör tills allt är väl blandat. Späd ev. Med lite vatten om såsen blir för tjock. Ställ kallt tills servering.

Servera med kokt potatis (med fördel nypotatis) eller klyftpotatis i ugn och en blandad sallad.

Till efterrätt:

Mintglass

3 ägg
3 msk florsocker
3 dl vispgrädde
3 tsk vaniljsocker
1 kaka Marabou mintchoklad 100gr.

Skilj på äggulor och äggvitor. Vispa äggulor och socker poröst. Vispa grädde ganska hårt. Vispa vitorna till fast skum. Vänd ner (blanda försiktigt i) grädde och äggvitor i äggulor/sockersmeten. Hacka chokladen i matberedare och vänd i. Häll i en form med löstagbara kanter och frys minst 4 timmar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar